Home Tekstovi
Tekstovi
Mozak i maslinovo ulje

thumb_mali_tovar_uljeNeurološke bolesti čine značajan udio u morbiditetu, kako u svijetu tako i kod nas, zauzimajući 8 od 10 najčešćih uzroka invalidnosti. Najzastupljenije među neurološkim bolestima svakako su cerebrovaskularne bolesti. Moždani udar predstavlja drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu, a prvi je uzrok invalidnosti i demencije. Stoga predstavlja ne samo važan javnozdravstveni, već i socioekonomski problem, jer sve češće pogađa mlađu dobnu skupinu te radno aktivnu populaciju.

Više...
 
Organoleptičko ocjenjivanje maslinovog ulja
thumb_dijagram
Dijagram
Maslinovo ulje se prošlosti ocjenjivalo isključivo prema njegovu kemijskom sastavu, ali takav način nije bio točan, jer se događalo da maslinova ulja imaju izvanredne kemijske osobine, dok u stvarnosti, tj. kušanjem, nisu bila baš dobra. Dokazano je da se ljudska osjetila podvrgnuta vanjskim podražajima ponašaju kao pravi mjeriteljski instrumenti. U ocjenjivanju maslinova ulja organoleptička ocjena uvedena je u ne tako davnoj prošlosti. Praksa nam potvrđuje da je takvo ocjenjivanje vjerodostojno i da se ponaša kao i svaka druga analitička metoda, koja mora biti točna i ponovljiva. Propise o načinu degustacije i ocjene maslinova ulja donosi COI, a u praksi ih provode komisije ovlaštenih degustatora, koje se zovu "Panel".
Više...
 
Mukotrpan put do vrha Keopsove piramide

UDRUGA MASLINARA "DROBNICA" GRADA KRKA

thumb_branje_maslina
Maslinik
Priči o maslini i maslinarima nikad kraja. Nastastavljamo u masliniku Gorana Marevića, uglednog maslinara iz Krka, tajnika Udruge maslinara "Drobnica" Grada Krka. Goran u vrijeme odmora u berbi maslina, pomalo nostalgično, priča kako je nekada na otoku Krku obrađivano, njegovano i brano oko 350 tisuća stabala maslina, a danas od 125 do 130 tisuća. Brojna su stabla sakrivena u otočkom gustišu. grmlju i čekaju da se njihov okoliš počisti i dovede u red. Maslinari su svjesni da ih očekuje velik posao, jer su odlučili obnoviti i osposobiti sve stare maslinike, koji su se ovdje održali stoljećima, a daju vrhunsko ulje.
Više...
 
Dlanovi izbrazdani žuljevima
thumb_kola
Kola
Sve dok ne pokaže dlanove izbrazdane žuljevima od branja maslina koji tek sada polako zacjeljuju, Goran Marević ostavlja dojam čovjeka s asfalta koji vrijeme ubija u kafićima i nitko ne zna čime se zapravo bavi. Izgled vara jer se radi o jednom od najvećih krčkih maslinara sa oko tisuću stabala. U spremnike je nedavno utočio stotinu tisuća litara ekstra djevičanskog ulja i kaže kako će mu donijeti godišnji prihod od kojeg može pristojno živjeti. U životu se bavio raznim poslovima ali je stalno kupovao maslinike iako u početku nije bio oduševljen poslom maslinara. „Još krajem osamdesetih moj se otac posvetio maslinama i brat i ja smo mu pomagali, ali bez nekog oduševljenja. S vremenom se to promijenilo i sada sam i ja potpuno posvećen maslinarstvu. Nema ljepšeg posla od toga,“ uvjeren je Marević.
Više...
 
OPG Goran Marević

Maslinici obitelji Marević nalaze se na području grada Krka i Lakmartina, 600 stabala raštrkano je kamenitim padinama u škrtoj zemlji otetoj kamenu iz kojeg krčka maslina crpi blago i pretače u svaku kap ulja. Pristup mehanizaciji gotovo je nemoguć te se masline obraduju na ponegdje zaboravljen način. Sva stabla su domaće sorte drobnica, slatka, rošulja, debela otporne na sve nedaće i visoke kvalitete ulja pogodnog za duže čuvanje. Maslinici, njih dvadesetak, na nadmorskoj su visini od 50 - 150 metara, maslinu beremo ručno u kasete i prerađujemo isti dan u pogonima "Kvarnera" Punat i uljare"Nono" Krk. Tajnik sam najbolje udruge maslinara "Drobnica" Krk koja ima 140 članova, udruge koja ljubav naših otaca prema maslini prenosi na mlade uz veliku podršku grada i županije.

Više...
 


© 2009. by znaor.com